Kафа !!!

Надам се да ове задатке радите уз пријатну шољицу какао напитка. Да ли знате да је кафа настала, односно "пронађена" у Египту када је пастир који је чувао козе приметио да су његове козе веома разигране након што су се најеле бобица са тада непознатог грма. Kада је то видео, и сам пастир је одлучио да проба те плодове.

Изглед и укус кафе зависи од много фактора, међу којима су:

Данас постоји пуно врста кафе, које се добијају мешавином две основне сорте. Две велике породице, односно врсте кафе за које може да се кажу да су изворне гране су Робуста и Арабика.

Kарактеристике Арабика Робуста
Хромозоми 4422
Kоренов систем Дубок Плитак
Идеална температура 15-25 20-30
Надморска висина 900-2000m 0-900m
Цветање Након кише Насумично
Садржај масти у зрну 15-17% 10-12%
Садржај кофеина у зрну 0,8-1,4% 1,7-4%

Kафа је благо кисела и може да има стимулишући ефекат на људе због свог садржаја кофеина. Kафа је једно од најпопуларнијих пића на свету. Она се може припремити и служити на много начина. Ефекат кафе на људско здравље је био предмет многих студија, међутим, резултати су варирали у погледу релативне користи од кафе.Већина недавних истраживања указује на то да је умерено конзумирање кафе бенигно или благо корисно код здравих одраслих особа. Међутим, дитерпени у кафи могу да повећају ризик од болести срца.



Звонко Митић